Het specialistisch spreekuur!
Wat houdt het specialistisch spreekuur in?
Tijdens het specialistisch spreekuur zijn er zes fasen te onderscheiden om de hardloopblessure in kaart te brengen:
1)Het screenings- en anamnese gesprek.
Dit is een vraaggesprek waarin de loper zijn/haar klacht kan verduidelijken. De specialisten stellen vragen om een beter beeld te krijgen van de blessure, het klachten patroon, het beloop van de klacht en de eventuele oorzaken.
2)Het onderzoek. In deze fase zullen de therapeuten hun onderzoekstechnieken inzetten.
Tijdens het onderzoek kunnen de specialisten testen inzetten om een beter beeld te vormen over de blessure. De specialisten gaan opzoek naar de eventuele oorzaak en behandelbare grootheden om de blessure positief te beinvloeden.
3)De behandeling. In deze fase zal waar nodig een eventuele functiestoornis van het lichaam die in relatie staat met de blessure behandeld worden.
Tijdens de behandeling kunnen de specialisten verschillende technieken inzetten om de behandelbare grootheden die ze gevonden hebben in het screenings- en anamnese gesprek en het onderzoek positief te beinvloeden.
4)De loopanalyse. In deze fase wordt gekeken wat het looppatroon is van de loper en of hierin een relatie te vinden is met de blessure.
Tijdens de loopanalyse wordt er gekeken naar de manier waarop de hardloper landt en hoe de hardloper de knieën en de hakken tijdens het lopen gebruikt. Middels deze analyse worden de juiste paslengte en hoeken in de gewrichten berekend. Zo krijgt de hardloper een juist advies om blessurevrij te kunnen lopen.
5)Uitleg en doorspreken van het oefenprogramma.
Het oefenprogramma bestaat uit een 3 maanden durende opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en coordinatie. Het programma kan in een persoonlijke online-omgeving gevolgd worden. De loper krijgt een schema voor drie maanden van oefeningen en een hardloopschema. Hierin staat precies wanneer de oefeningen en de looptrainingen gedaan moeten worden. Het doel van het drie maanden durende programma is om 5 tot 10 km hard te kunnen lopen.
6)Rapportage.
Elke hardloper krijgt na het bezoek aan het specialistisch spreekuur een rapport mee naar huis. In het rapport staan samenvattend de gegevens verkregen uit het gesprek, het onderzoek, een samenvatting van de therapeutische vaardigheden, een verslag van de loopanalyse en het advies omtrent het oefenprogramma. Het rapport kan gebruikt worden als verwijzing naar een andere discipline wanneer nodig.