Facebook Google Maps E-mail
magnify
Home Hardloopblessures Shinsplints/scheenbeenpijn

Shinsplints/scheenbeenpijn

Shinsplints of scheenbeenpijn is een veel voorkomende klacht bij hardlopers.  In de fysiotherapie spreken wij van Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Deze benaming komt door de lokalisatie van de klacht op de scheen, vaak groter dan 5 cm, die pijnlijk is tijdens sporten of tijdens druk op de pijnlijke plek. MTSS komt bij 16% voor van alle klachten aan de benen.

Oorzaken kunnen zijn de bouw en de ligging van de botstructuur. Overpronatie (naar binnen zakken van de voet) stand van de voet of een te hoge BMI. Het komt vaker voor bij vrouwen, 16,8 %, dan bij mannen ,10.7%. De klachten kunnen op verschillende plaatsen aan de voorzijde manifesteren. De pijnklachten van bovenstaande klachten lopen uiteen van een drukkend gevoel, krampgevoel tot scherpe, (continue) zeurende pijn. Hardlopen kan soms ondanks de pijn mogelijk zijn, de pijn neemt na afloop van het hardlopen wel vaak toe.

De therapie:

Beginnend moet men het trainingsschema reduceren en eventueel tijdelijk een vervangende activiteit zoeken zoals fietsen, cross-trainen of zwemmen. Belangrijk is het ook om de schoenen in een speciaalzaak te laten controleren op demping en afwikkeling. Als de klachten aanwezig zijn tijdens of na het hardlopen is rust en koelen van de pijnlijke plek belangrijk. Het mobiliseren van de enkel en de voet voor een optimale mobiliteit en spierversterkende oefeningen voor de onderbeen spieren zijn van groot belang in de opbouw van de conditie en het loopschema.